Nosilna konstrukcija

Nosilna konstrukcija stanovanjske hiše je zasnovana tako, da zajema kar največ elementov gradbenega sistema YTONG.
Zunanji nosilni zidovi so iz termoblokov (TB) debeline 40 cm, ki bodo z YTONG stropno ploščo nad nadstropjem ter skupaj z apnenomavčnim ometom tvorili zrakotesno ravnino. Zrakotesna ravnina se zagotavlja na notranji strani toplotnoizolacijskega ovoja zgradbe in mora biti neprekinjena. Zrakotesnost je ključnega pomena pri gradnji nizkoenergijskih in pasivnih hiš, saj je prezračevanje teh objektov prisilno in kontrolirano. Vse postopke, ki jih bom uporabil za zagotovitev zrakotesne ravnine bom prikazoval sproti s fotografijami detajlov in spremno besedo. 

Notranji nosilni zidovi so iz zidnih blok (ZB) debeline 25 cm, predelne stene pa iz zidnih plošč (ZP) debeline 15 cm. Vertikalne vezi se izvedejo iz predizdelanih protipotresnih termo (zidnih) blokov PTB 8, PZB 1, PZB3. Odprtine na zunanjih zidovih premoščajo tipske preklade oz. preklade izdelane v “U”elementih, razen na južni steni, kjer so predvidene velike steklene površine. Na tej strani nad odprtinami v pritličju in nadstropju poteka kontinuirni AB nosilec dimenzij  30/20 cm, ki je na zunanji strani obložen z YTONG zidnimi ploščami deb. 10 cm. Na notranjih nosilnih zidovih so preklade nad vrati izdelane iz predizdelanih opažev “U” elementov. Opaž zunanjega roba plošče se izdela iz enostranskih opažev “L” elementov. Za opaž horizontalnih in poševnih vezi uporabimo “U” elemente širine 25 in 40 cm. 

Ploščo nad pritličjem in ploščo nad nadstropjem sestavljajo armirane stropne YTONG plošče širine 60 cm, debeline 20 cm in nosilnosti 3 KN/m2, ki se polagajo po sistemu pero-utor na pripravljena ležišča na nosilnih zidovih. Dolžine plošč so odvisne od razponov med nosilnimi zidovi in nosilci.

Nosilna konstrukcija poleg svoje primarne vloge-nosilnosti, tvori tudi osnovni izolativni ovoj stavbe, kar je vzrok odlične toplotne izolativnosti porobetona YTONG (lambda=0,13 W/m2K). Toplotna prehodnost golega zunanjega zidu je 0,308 W/m2K. Vertikalne in horizontalne vezi so obložene s porobetonom tako, da na zunanjenm ovoju stavbe ni vidnega armiranega betona.

Vgradnja posameznih elementov sistema YTONG bo sproti fotografsko domumentirana.  

Mimogrede, danes so mi dostavili prvo delno dobavo YTONG-a za zidanje pritličja.

 Prva delna dostava YTONGA

Advertisements

2 Responses to Nosilna konstrukcija

  1. Bizjak Jur pravi:

    Prosim, če mi lahko sporočite, kakšne so dimenzije zdakov ytong.
    Hvala in lep pozdrav

  2. Kompleten asortiman naših proizvodov si lahko podrobneje ogledate na naši spletni strani http://www.xella.si v poglavju: gradbeni sistem.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: