Zaključevanje pritličja s prekladami, horizontalnimi vezmi in nosilci

Zidanje zidov pritličja je v takšni fazi, da smo pričeli z montažo tipskih preklad na zunanjih zidovih, razen na jugozahodni fasadi, kjer bo nad panoramskimi okni dim. 240/250 cm potekal kontinuirni nosilec dim. 30/20 cm, in sicer v isti višini kot stropne plošče. Nosilec bo izdelan naknadno, takoj po izvedeni montaži stropnih plošč nad pritličjem.

Na spodnji sliki sta prikazani položeni tipski prekladi nad okni v zunanji steni. Za izdelavo preklade v zidu debeline 40 cm potrebujemo dve prekladi širine 20 cm, ki jih med sabo zlepimo z lepilno malto in položimo na pripravljeno ležišče, na katero predhodno nanesemo lepilno malto.

Tipska preklada

 Preklada nad vrati v notranjem zidu

Slika prikazuje izdelano preklado nad vrati v notranjem nosilnem zidu. Za opaž preklade smo uporabili “U” elemente širine 25 cm. Na podporo iz stojk in ploha smo položili “U” elemente, jih med sabo zlepili, vstavili armaturo preklade in vse skupaj zalili z betonom.

Vertikalne vezi in “L” elementi

Kot sem na začetku poudaril smo vertikalne vezi v zunanjih in notranjih nosilnih zidovih izvedli s protipotresnimi bloki tipov PTB 8, PZB 3 in PZB 1, ki predstavljajo predizdelan opaž vertikalne vezi. V tak opaž vstavimo glavno armaturo 4 fi 14 (RA) jo povežemo s stremeni fi 8 (RA) na razdalji 25 cm ter zalijemo z betonom. Iz zgornje slike je razvidno, da smo po obodu objekta na zadnjo vrsto termoblokov nalepili “L” elemente, ki služijo kot enostranski opaž zunanjega roba plošče.

Izdelana vertikalna vez

Izdelana vertikalna vez s sidrno armaturo za nadaljevanje vertikalne vezi v nadstropje.

Izdelava horizontalnih vezi

Za izdelavo horizontalnih vezi pritličja na notranjih nosilnih zidovih smo uporabili “U” elemente širine 25 cm, ki smo jih nalepili na zadnjo vrsto zidnih blokov. V ta predizdelan opaž smo položili glavno armaturo horizontalne vezi 4 fi 12 (RA) ter razdelilno armaturo fi 8 (RA) na razdalji 25 cm. Preostalo nam je samo še, da smo vse skupaj zalili z betonom. 

 

Ležišče za HEA nosilec

Za ležišče jeklenih HEA nosilcev smo na koncu vertikalne AB vezi vgradili sidrno ploščo dim. 30/30 cm, deb 8 mm. Jekleni HEA nosilec smo na ležišče pritrdili z zvarom.

Jekleni HEA nosilec na ležišču

Jekleni HEA nosilec privarjen na ležišču.

Pogled na jeklene HEA nosilce

Bivalni del hiše v pritličju (kuhinja, jedilnica, dnevna soba) je en sam prostor, zato smo se po konzultaciji s projektantom odločili, da namesto armiranobetonskih, premostitve izvedemo z jeklenimi nosilci. S tem smo optimirali višine nosilcev, ki bi bili v primeru armiranobetonske izvedbe bistveno večje. Z vgraditvijo jeklenih HEA nosilcev smo pripravili vsa ležišča potrebna za montažo YTONG stropnih plošč.

Pred montažo stropnih plošč smo izvedli še vertikalno hidroizolacijo in termoizolacijo pasovnih temeljev. Pripravili smo tudi posteljico iz pustega betona za izvedbo drenaže okoli objekta.

Sliki spodaj: polaganje hidroizolacijskih trakov pasovnih temeljev

izvedba-vertikalne-hidroizolacije_1

izvedba-vertikalne-hidroizolacije_2

Nadalje je prikazana termoizolacijska obloga pasovnih temeljev debeline 12 cm (Styrofoam). Izdelali smo tudi posteljico iz pustega betona na katero bomo položili drenažne cevi, jih ovili v polst in zasipali z drenažnim peskom.

izolacija-temeljev

izolacija-temeljev_2

izolacija-temeljev_3

Advertisements

6 Responses to Zaključevanje pritličja s prekladami, horizontalnimi vezmi in nosilci

 1. Austin pravi:

  Mene pa zanima naslednje, po pregledu projekta na xellini strani sem videl da je tloris pritljiča prikazan brez tega stebra, če se ne motim? Ali bi bilo možno da tega jeklenega stebra ne bi bilo potrebno imeti ob večji višini ali širini jeklenega nosilca?

 2. Steber smo umestili v prostor zaradi optimiranja višine HEA nosilca. S tem je ta postal tudi neka vrsta arhitekturnega dodatka. Brez stebra bi bila višina jeklenega HEA nosilca najmanj 300 mm. Gre namreč za premostitev razpona 560 cm. Nosilec nosi obtežbo strehe, nosilnega zidu in medetažne plošče.

 3. Martin Lazar pravi:

  Torej bi se dala konstrukcija izvesti brez okroglega nosilca? Kakšni pa so s tem povezani stroški, kakšna je torej podražitev projekta?

 4. Verjetno mislite na jekleni steber okroglega preseka. Seveda bi se dalo, le, da bi se statična višina HEA nosilca zvišala s tem pa tudi sam strošek nosilca.

 5. matjaz1 pravi:

  Pozdravljeni Milan,
  vprašanje glede premostitve okenskih odprtin za fiksno zasteklitev…
  V dnevni sobi želim vgraditi okno fiksne zasteklitve mer: 460×250 cm (ŠxV). Pravokotno na okno (zaradi velikosti prostora 5,8×6,5m) pa bi položil AB-grednice za Ytong strop (grednice+polnila). Kako naj premostim okensko odprtino?

  Lp

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: