Lesena strešna konstrukcija

Ni kaj, zima je pokazala svoje zobe, temperature so se spustile krepko pod ničlo. Zapadlo je tudi nekaj snega, zato smo tudi mi obmirovali z gradbenimi deli na objektu. Sreča je bila mila z nami in je dopustila, da smo pripravili vse potrebno za montažo lesene strešne konstrukcije.
Medtem ko smo nestrpno pričakovali naše tesarje, smo počistili sneg z zadnje plošče. Po dobrem tednu čakanja smo v četrtek, 20. 12., začeli z montažo strešne konstrukcije. Konstrukcija je enostavno leseno vešalo s kapnima legama dim. 16/16 cm in vmesnima legama dim. 20/16 cm. Vmesni legi podpirajo lesene sohe dim. 20/16. Vse skupaj povezujejo škarniki dim. 20/10 cm in škarje dim. 16/5 cm.

Slika spodaj: pogled na strešno konstrukcijo

Strešna konstrukcija

Strešna konstrukcija je bila zmontirana v dobrih šestih urah in že je smrečica našla častno mesto v slemenu.

Smrečica je v slemenu

Smrečica še enkrat

Spodnja slika prikazuje detajl napušča s kapno lego. Škarniki segajo čez zid le 11 cm. Le-ti bodo obloženi s toplotno izolacijo zunanjega zidu, debeline 14 cm.

Kapna lega

Na pripravljeno ostrešje smo pričeli z  izdelavo sekundarne kritine. Sekundarna kritina je sestavljena iz podeskane podlage ter paropropustne folije. Na škarnike smo pritrdili vzdolžne letve (morale) za izvedbo zračnega sloja dim. 5/8 cm.

Sekundarna kritina z vzdolžnimi letvami

Slika spodaj: naleganje škarnikov na južni strani hiše

 Detajl napušča na južni strani objekta

Sekundarna kritina je izdelana tako, da lahko sedaj mirno čakamo na prihod krovca-kleparja ali pa tudi na morebitne obilnejše snežne padavine. Krovec bo poletval streho, pripravil vse potrebno za izvedbo prezračevanega slemena in kapi, izdelal kleparske izdelke (obrobo požarnega zidu, vetrno in kapno obrobo, montažo žlebov) ter položil strešnike.
Upam, da bodo vremenske razmere to čimprej omogočile.

Pogled na hišo z južne strani

Pogled na hišo s severozahodne strani

Advertisements

14 Responses to Lesena strešna konstrukcija

 1. marjan pravi:

  Najprej bi se vam ras zahvalil za dober blog, res super poročanje. Nadaljno pa me zanima, ker nisem zasledil v blogu, kolikšna je vaša ocena celotne investicije,prez parcele? lepa hvala za odgovor

 2. Šalej Boris pravi:

  Želim vam obilo uspeha in vselitev v letu 2008.

  Šalej

 3. Hvala za lepe in spodbudne želje. Srečno novo leto.

 4. Projektantska ocena za G+O+I je 200.000 EUR. Hvala za pozitivno kritiko. Srečno.

 5. beni pravi:

  Ker se vprašanje ne nananša na to temo, se že v naprej opravičujem, vendar me zanimna, kolikšna je toplotna prehodnost U, lupine objekta, zidanega s sistemom Ytong 40, z dodatno izolacijo in brez dodatne izolacije.

 6. Toplotna prehodnost zunanjega (neometanega) zidu iz TB YTONG deb. 40 cm je 0,308 W/m2K. V mojem primeru, ker gradim nizkoenergijsko hišo s porabo energije za ogrevanje 20 kWh/m2a oz. “2 l” na m2 ogrevane površine, pa bom na YTONG TB 40 dodal še 14cm toplotne izolacije. Toplotna prehodnost takšnega konstrukcijskega sklopa pa znaša 0,147 W/m2K.

 7. dominic pravi:

  Zanima me kako boste izolirali zunanjo steno, ki je na sliki vidna pod podstrešjem preko katere je hidroizolacija. Ali na to pride še kakšna izolacija ali ne? Ta stena bo vsaj iz vrnje strani izpostavljena temperaturi okolice in je podoben oz. še slabši toplotni most kot temelji. Najverjetneje je še “pravilno” izvedena kot poševna AB protipotresna vez?!

 8. Frenc pravi:

  Kakšen sistem fasade boste uporabili? (demit,rofix …) in katero izolacijo?

 9. Podstrešje bo neogrevano in se nahaja zunaj toplotnoizolacijskega ovoja hiše.
  Zunanji zid bo obdan s 14 cm toplotne izolacije. Požarni zid, ki je zunaj toplotnoizolacijskega ovoja bo na vrhu obdelan s pločevino. Zaradi zimskih pogojev smo ga trenutno zaščitili s PVC folijo (to ni hidroizolacija). Vaša skrb glede toplotnih mostov je odveč, vsa takšna mesta obdajajo materiali z dobro toplotno prevodnostjo.
  Več o toplotnoizolacijskem ovoju stavbe si lahko preberete v mojem zadnjem prispevku tega bloga pod naslovom “Načrtovanje konstrukcijskih sklopov ovoja hiše”.

 10. dominic pravi:

  Nisem bil pozoren na to, da bo stropna plošča posebej izolirana. Ali bo potem izolirana tudi streha med škarniki?

  Pogosta napaka graditeljev je, da mansardo izdelajo z mavčno oblogo in izolirajo ravni del, medtem ko podstrešje ostane neizolirano in tako lahko v zimskih mesecih dosega tudi temperature pod ničlo, pri čemer so zunanje stene z zunanje strani oblečene v ovoj izolacije, medtem ko z notranje strani niso.

 11. Del strehe, ki meji na ogrevan del nadstropja bo “močno” izoliran, detajl izvedbe je razviden v zadnjem prispevku mojega spletnega dnevnika.

 12. Fasado bomo izolirali s 14 cm lamele kamene volne Rockwool, zaključni sloj bo najverjetneje Roefix SiSi.
  Več o toplotni izolaciji pomeznih konstrukcijskih sklopov hiše si lahko preberete v zadnjem prispevku mojega spletnega dnevnika.

 13. Marijan pravi:

  Cestitam za izcrpen blog, uporabna zadeva za vse, kateri se podajo na pot polno neznank v gradnji in vse kaj spada zraven. Vprasanje imam, katere bodo zunanje zaluzije-proizvajalec, ker v soboto grem na gradbeni sejem v Graz in bi mogoce tam ze lahko pogledal stvari ki me zanimajo.LP Marijan

  • Na zahodni in vzhodni fasadi je predvidena fiksna cezura v širini 92 cm iz alu lamel, ki bo hkrati
   služila kot senčilo. Na južni fasadi so predvidena drsna alu senčila na vodilih. Senčila se pomikajo s pomočjo elektromotorjev.
   Krmili pa jih sistem pametne inštalacije in vremenske postaje. Senčila bo dobavil avstrijski proizvajalec senčil
   A-S-T, http://www.ast.eu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: