Prezračevanje in ogrevanje_1

INTERMEZZO

Že več kot mesec dni je minilo od mojega zadnjega prispevka, zato bom nakratko zapisal kaj vse smo medtem naredili:

– izvedli smo odvodnjavanje meteorne vode okrog hiše, temeljev nadstrešnice in lope, vključno z vsemi peskolovi,  kanalizacijskimi jaški;
– v našem kraju še ni zgrajena centralna čistilna naprava, zato smo ob temelju nadstrešnice vkopali malo čistilno napravo (MČN) in jo priklopili na javno kanalizacijsko omrežje;
– neposredno pred MČN smo zakopali rezervoar za zbiranje deževnice (5000 l), katero bomo uporabljali za zalivanje zelenice, vrta, splakovanje wc kotličkov, pranje perila, pranje avtomobila itd.;
– sledilo je še planiranje izkopane zemljine in humusa okoli objekta.

S tem je tudi zaključena groba zunanja ureditev. Še slika: montaža MČN, v ozadju pokrov rezervoarja za deževnico.

PREZRAČEVANJE

Zaradi dobro izoliranega in zrakotesnega ovoja stavbe je kontrolirano prezračevanje z vračanjem toplote odpadnega zraka zelo pomemben in nujen segment nizkoenergijskih in pasivnih objektov.  Prezračevalna naprava nam venomer dovaja dovolj svežega zraka v bivalne prostore. Kakovosten zrak nam omogoča dobro počutje in zdravo bivalno klimo. Po drugi strani pa nam prezračevalna naprava odvaja zavrženi zrak iz stavbe (kuhinja, sanitarije, energetski prostor, kopalnica), v rekuperatorju se odvzame toplota odpadnemu zraku in doda svežemu vstopajočemu zraku (ga predgreje). S kontroliranim prezračevanjem se prepreči marsikateri neljub pojav.

Z napravo smo tudi zmanjšali ventilacijske izgube, ki bi nastale zaradi naravnega prezračevanja (vsakodnevno večkratno odpiranje oken, predvsem pozimi). Vedeti moramo, da so ventilacijske izgube pri tako dobro izolirani in zrakotesni stavbi prevladujoče, zato jih moramo preprečiti.

Za izvedbo sistema prezračevanja sem za našo hišo izbral kompaktno prezračevalno-ogrevalno napravo Aerosmart XLS proizvajalca Drexel & Weiss z integriranim bojlerjem V=200 l. Poleg prezračevanja nam naprava omogoča tudi talno ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode (več o tem… http://www.drexel-weiss.at/). V sistem spada tudi zemeljski kolektor, ki ga bom opisal takrat ko se bo ta izvajal. Toplotne izgube so v naši hiši malce večje kot pri pasivni hiši, zato ne zadošča samo toplozračno ogrevanje. Kot dodatni vir ogrevanja smo predvideli talno ogrevanje po sistemu Euroval podjetja Harreither (več o … http://www.harreither.com/. Talno ogrevanje bom podrobneje opisal med samo izvedbo.

Projekt PZI za prezračevanje in ogrevanje so pripravili strokovnjaki iz podjetja EKOAKTIV d.o.o. (več o … http://www.ekoaktiv.si/)

Podjetje EKOAKTIV je tudi dobavitelj in izvajalec sistema prezračevanja in ogrevanja na naši hiši, podizvajalec pa je podjetje Plam d.o.o. iz Rogaške Slatine, ki je hkrati izvajalec vodovoda in hišne kanalizacije (več o … http://www.plam.si/).

Izvedba prebojev in razvod prezračevalnih cevi 

 

Na zgornih slikah so razvidni izdelani preboji skozi horizontalno vez in medetažno ploščo.

Razvod prezračevalnih cevi bo izdelan v spuščenem stropu, v pritličju v kaskadnem. Prezračevalne spiro cevi, ki dovajajo svež zrak in odvajajo zavržen zrak so izdelane iz pocinkane pločevine fi 100 in 125 mm.

Slike spodaj: razvod prezračevalnih cevi v nadstropju in pritličju.

Na spodnji sliki je prikazan ploščati dušilnik zvoka Quadrosilent, ki je nameščen pred vsakem dovodom in odvodom zraka iz prostora.

Vsi spoji spiro cevi se zatesnijo s posebnimi trakovi, slike spodaj.

Advertisements

2 Responses to Prezračevanje in ogrevanje_1

 1. svitan pravi:

  Super stran,
  mnogo koristnih informacij.
  Čestitam in želim prijetno bivanje!
  lp

 2. Sandi pravi:

  Dober dan!

  Mene zanima, ali je ta TČ (precej male moči 2,7kW) edini vir toplote? Se mi zdi, da sem na eni sliki videl dimnik… Si v konicah pomagate tudi s kakšnim kaminom?
  Sedaj, po dveh zimah lahko že dobro ocenite – ali zadošča takšna moč? Kako velika je ogrevalna kvadratura?
  (sprašujem, ker sem pred podobnim izzivom…)

  Hvala vnaprej!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: