Fasaderska dela

Izvedli smo drugi pomemben sklop toplotnoizolacijskega ovoja stavbe, to je izvedba toplotne izolacije zunanjih zidov. Predpriprave so stekle: izolacija je dostavljena na gradbišče, pričeli smo s postavljanjem fasadnega odra. Pričujoči prispevek bo dobil malo več poudarka na nekaterih detajlih, ki so značilni za nizkoenergijsko in pasivno gradnjo, pri klasični gradnji pa ti niso prav pogosti.

Sestava konstrukcijskega sklopa zunanje stene je bila že predstavljena v prispevku z nazivom “Načrtovanje konstrukcijskih sklopov ovoja hiše”,  zato je v tem prispevku ne bom ponovno obravnaval.

fasaderska-dela_1

 Izolacijo cokla smo lepili z dvokomponentno lepilno malto Roefix_Optiflex (spodnji sliki). Toplotna izolacija temelja sklenjeno prehaja v toplotno izolacijo zunanje stene.

fasaderska-dela_cokl_2

 

fasaderska-dela_cokl_3

Slika spodaj: detajl cokla pri panoramskem oknu. Toplotna izolacija prekriva okenski okvir 4 cm.

fasaderska-dela_detajl-pri-oknu_4

Toplotno izolacijska lamela Rockwool RP-PL deb. 16 cm na YTONG termo bloku debeline 40 cm.

fasaderska-dela_lamela-rp-pl-d16-cm_5

Posebno poglavje pri izvedbi toplotne izolacije zunanjih zidov je bila izvedba podkonstrukcije za sidranje drsnih senčil na južni, vzhodni in zahodni fasadi. Podkonstrukcijo je namreč potrebno izvesti tako, da ne prebadamo toplotnoizolacijskega ovoja z materiali slabše toplotne prevodnosti. Na evropskem tržišču sem v ta namen izbrskal proizvod nemškega proizvajalca Dosteba. To so posebni elementi kockaste oblike z enako toplotno prevodnostjo kot toplotna izolacija. Izdelani so iz trde poliuretanske pene ter dobavljivi v različnih debelinah.
Link na proizvajalca: http://www.dosteba.de/. Dobavitelj za Slovenijo Roefix d.o.o. 

Na spodnji sliki so označene pozicije “Dosteba” elementov na južni fasadi.

fasaderska-dela_pozicije-dosteba-elementov_6

Potek polaganja toplotne izolacije.

fasaderska-dela_7

Dosteba elementi nad panoramskimi okni na južni fasadi.

fasaderska-dela_dosteba-elementi_8

Detajl ležišča sidrnih elementov UMP-ALU-Q. Elementi se najprej nalepijo z lepilno malto, ki jo tudi uporabljamo za lepljenje lamel. Ko lepilna malta doseže zadostno trdnost vsak element privijačimo s štirimi v ta namen priloženimi vijaki. Na te elemente lahko sidramo vodila za senčila, nadstreške , ograje, tende, ipd. S tem ukrepom smo se izognili nastanku toplotnih mostov, ki bi nastali kot posledica konvencionalnega pristopa reševanja podkonstrukcije.

fasaderska-dela_dosteba-elementi_9

Za sidranje fiksnih senčil na vzhodni in zahodni fasadi smo uporabili element-kotnik “Tra-Wik-PH”. Postopek montaže je isti kot pri sidrnih elementih UMP-ALU-Q. Spodnja slika prikazuje detajl pritrdilnega elementa v toplotni izolaciji.

fasaderska-dela_dosteba-trawik_10

Kot sem v tem blogu že večkrat zapisal mora biti toplotna izolacija ovoja stavbe sklenjena. Detajl na spodnjih slikah  prikazuje izvedbo napušča ter prehod toplotne izolacije zunanje stene v toplotno izolacijo strehe.    

fasaderska-dela_zapiranje-napusca_10

Da smo brez težav nalepili lamelo v območju napušča, smo ta predel zaprli z YTONG ploščo debeline 5 cm in s tem preprečili nastanek toplotnega mostu. Najcenejša in kvalitetno zadovoljiva izvedba.

fasaderska-dela_zapiranje-napusca_11a

Napušč je zaprt in pripravljen za polaganje izolacijskih lamel. Iz slike so razvidne tudi pozicije “Dosteba” elementov nad okni nadstropja. Vsako senčilo je samodejno vodeno, zato potrebuje tudi dovod električne energije.

fasaderska-dela_zapiranje-napusca_111

Polaganje toplotne izolacije na južni fasadi je zaključeno.

fasaderska-dela_zapiranje-napusca_121

Pogled na toplotno izolacijo južne fasade z vsemi pritrdilnimi eleementi. Na tej fasadi smo vgradili 30 elementov.

fasaderska-dela_detajl-okoli-okna_13

fasaderska-dela_dosteba-elementi_8a

Za lepljenje toplotne izolacije in izdelavo armirnega sloja smo uporabili Roefixovo lahko lepilno malto “Unistar-light”.

fasaderska-dela_armirni-sloj_141

In še zaključni sloj Roefix “Silikon protect” v barvnih odtenkih, ki so razvidni s slike. Končni videz fasadi bodo dala drsna in fiksna senčila, montažo le-teh bomo izvedli na pomlad 2009.

fasaderska-dela_zakljucni-sloj_15

Za konec še pogled na ekstenzivno zeleno streho lope.

streha-lope_ekstenzivna-zelena-streha

Advertisements

6 Responses to Fasaderska dela

 1. Dušan pravi:

  pri ogledu teh zadnjih fotografij izvedbe izolacije fasade in tudi cokla, me zanima, ali in kako boste izvedli izolacijo temelja pod panoramskim oknom, ki se mu na sliki 4, gledano od zg. slike navzdol, vidi hidroizolacija. S slike je razvidno, da prav veliko zemlje ali drugega materijala ne boste mogli nasuti. Po sliki 8, bi predvideval, da bo na tem mestu terasa. ALi bo na ravnini, ki je hidroizolirana pred temi okni položena toplot. izolacija, preko katere boste uredili teraso? Drugo kar me je “zmotilo”, so napajalni kabli za senčila, ki niso položeni v cevi, ampak “goli” položeni pod topl. izolacijo. Če smem, bi vas prosil za nasvet, glede uporabe Ytong gradnikov in topl. izolacije. Na obstoječi vrstni hiši, bi radi namreč že ob gradnji predvideni del nadzidali. Zato sedaj zbiram info. kako bi se tega lotil. Projekt za nadzidavo je namreč že star – iz 1985. Standardi takrat in danes se razlikujejo, kot tudi materijali, izkušnje in znanja. Lep pozdrav

 2. Detajl temelja, terase in drsnih vrat na panoramski steni je prikazan v poglavju:
  Gradbena dela/Zidanje predelnih sten, …
  Glede Vaše nadzidave pa bi bilo najbolj pametno, da si izberete projektanta in z njim pripravite projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja.

 3. Gasper pravi:

  Milan, zanimam me, kaj pride na zidake z notranje strani. Hvala.
  p.s. lahko da je bilo že zapisano, pa se spregledal.

 4. Marjan pravi:

  Pozdravljeni,imel bi vprašanji glede fasede:
  a) pri napušču ste z lamelami prekrili 11 cm škarnike?
  Kakšen je stik zaključnega sloja s podeskano podlago (fotka)?
  b) lamele oz. verjetno t.i. sistem Roefix ste izbrali zaradi ugodnejše cene od npr. Weber / STO / JUB? Iščem mineralnih 20cm…
  c) je zrakotesni trak tudi med vrati in hidroizolacijo?
  LP 😉

  • AD/a) škarniki so v celoti prekriti z lamelami, tako, da zaključni sloj nikjer ne pride v stik z leseno podlago. Detajl napušča se nahaja v sklopu toplotnoizolacijski ovoj stavbe.
   AD/b) V podjetju Xella smo na trg uvedli nov toplotnoizolacijski material mineralnega izvora YTONG MULTIPOR, žal sem bil z izvedbo fasade prehiter… Priporočam ga vam.
   AD/c) zrakotesni trak se nahaja okoli celotnega vratnega okvira.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: