Zaščita pred poletnim pregrevanjem_drsna senčila

Velik del jugozahodne fasade naše hiše je v skladu s smernicami pasivne in nizkoenergijske gradnje v velikih steklenih površinah. Ta del fasade je popolnoma odprt in brez nadstreškov. V poletnem času bi brez ustreznega senčenja težko ohranili ugodno bivalno klimo v notranjosti hiše. Za preprečitev pregrevanja smo na jugozahodno fasado namestili drsna senčila na vodilih, ki se samodejno krmilijo s pomočjo motorjev in vremenske postaje.
Vremenska postaja pošilja podatke o trenutnih vremenskih razmerah, tudi o trenutnem položaju sonca centralnemu krmilnemu sistemu, ki se nahaja v hiši.
Poiskati dobavitelja takšnih senčil sploh ni bila tako enostavna naloga, kot sem si jo v začetku predstavljal. Domači proizvajalci raznih senčil so me samo debelo gledali, ko sem jim omenil drsna sečila in to samodejno krmiljena. Vsi so mi vztrajno ponujali rolete ali žaluzije.
Še zmeraj pa je obveljalo zlato pravilo, da beseda, da besedo in tako sem se začel ozirati po ponudnikih v tujini. Moja radovednost in želja, da svoj projekt izvedem, tako kot je zasnovan v projektu PZI, me je pripeljala do avstrijske pokrajine Vorarlberg do podjetja A.S.T (http://www.ast.eu/).
V podjetju, ki je specializirano za izdelavo raznovrstnih senčil so mi takoj priskočili na pomoč in skupaj smo rešili problem dobave senčil. Izbrali smo drsna senčila, ki preprečujejo direkten vdor sonca v bivalne prostore, hkrati pa so konstruirana tako, da propuščajo toliko svetlobe, ki omogoča normalno bivanje kljub temu, da so zaprta. Po naročilu so mi izdelali tudi fiksno cezuro iz aluminijastih lamel, ki smo jo namestili na vzhodni in zahodni fasadi. Drsna senčila in alu cezura je barvana v izbrani RAL barvi.

Sliki spodaj: Drsna senčila tečejo po posebnih vodilih, ki so s kotniki sidrana v zid. Kotnike smo pritrdili na posebna kockasta sidra, ki smo jih vgradili hkrati z izvedbo fasade. Ti sidrni elementi imajo isto toplotno prevodnost kot sama izolacija. Na ta način smo preprečili nastanek točkovnih toplotnih mostov, ki bi jih bilo v nasprotnem primeru kar trideset.

Slika spodaj: Pred montažo senčil smo morali izvesti finalno oblogo terase iz tropskega lesa. Na oknih nadstropja so enojna drsna senčila, na oknih pritličja pa dvojna drsna senčila. 

Slika spodaj: Detajl na terasi

Slika spodaj: Pogled na južno fasado z drsnimi senčili in vremensko postajo skrajno levo.

V  hišo smo se vselili v začetku avgusta, ko so bile temperature krepko čez 30 °C. Temperatura v hiši se načeloma nikoli ni povzpela čez 24 °C, upoštevajoč dejstvo, da v objekt nismo vgradili aktivnih hladilnih naprav in, da nismo pretiravali z odpiranjem oken na teraso. Prezračevalna naprava pa je čez noč prostore ohladila za stopinjo ali dve.

Advertisements

3 Responses to Zaščita pred poletnim pregrevanjem_drsna senčila

  1. david pravi:

    Živjo !

    Z zanimanjem spremljava gradnjo tvoje hiše in informativno naju zanima, kakšna je naložba v zgoraj omenjena senčila (npr. za kvadratni meterali strošek celotne hiše) in kako se seveda obnesejo.

    Lp David

  2. davor pravi:

    Moram pohvaliti kuću i gazdu na super stručnoj izvedbi, u svakom datalju ,vrhunska kuća , vjerujem da ćete dugo uživati u njoj.Bilo bi poučno vidjeti analizu potrošnje energije za grijanje ove zimu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: