O avtorju

Pozdravljeni!

Moje ime je Milan Černjak. Po izobrazbi sem diplomirani inženir gradbeništva, zaposlen kot vodja prodaje v podjetju Xella porobeton SI, d.o.o.  
Ker želim dokumentirati gradnjo nizkonergijske hiše iz ytonga, sem se odločil o tem pisati blog. V upanju, da bodo moje izkušnje, poznavanje materiala in nizkoenergijske gradnje v pomoč sedanjim in bodočim graditeljem, sem pripravljen po svojih najboljših močeh odgovarjati tudi na vaša vprašanja oziroma komentarje.

Advertisements

59 Responses to O avtorju

 1. Dejan Štrus pravi:

  pozdravljeni!

  sem velik pristaš gradenj energetsko varčnih hiš ter pozdravljam odločitev da se o takih načinih gradnje piše tudi iz uporabniškega stališča in ne le marketinškega, vas pa sprašujem, če imate že izbranega izvajalca strojnih instalacij, ter v katerem kraju se izvaja omenjeni objekt, ker le-tega nisem zasledil.
  v primeru, da nimate še izbranega izvajalca, se bi z vami rad pogovoril glede izvajanja le-teh.

  lp

  Dejan Štrus

 2. Glede ogrevanja in prezračevanja objekta sem v začetnih pogovorih z zastopnikom znanega avstrijskega podjetja Drexel und Weiss. Omenjeno podjetje ima zelo dobre naprave za prezračevanje in ogrevanje nizkoenergijskih in pasivnih objektov, ki so certificirane s strani “Passivhaus” inštituta iz Darmstadta (DE).
  Objekt se gradi v Šentjurju. Hiša izhaja iz nabora Xellinih nizkoenergijskih tipskih hiš z nazivom “MOJA”.

  Lep pozdrav

  • Dejan pravi:

   Pozdrav,

   že nekaj časa iščem slovenskega dobavitelja drsnih senčil. Videl sem, da ste vi sodelovali z a.s.t. Mi lahko zaupate okvirne cene? Ste montirali sami?

   Hvala

   lp

   • Slovenskega dobavitelja navkljub dolgotrajnem iskanju nisem našel. Obrnil sem se na avstrijsko podjetje A.S.T., ki je ponudilo kompletno rešitev za našo hišo.
    Strošek ca. 16.000 € z montažo vred.

 3. Šalej Boris pravi:

  Z velikim navdušenjem sem pregledal vaš blog in moram reči, da je zelo zanimivo, saj sem pred 26 timi leti to počel sam s svojo hišo. Verjemite, da sem bil takrat edini in smo se vsi učili, gradbeno podjetej in takratni Siporex Zagorje. Z veseljem si bi ogledal vašo hišo, če mi posredujete natančno lokacijo.
  Korajžno naprej Šalej

 4. Robert pravi:

  Zelo uporabno, hvala za trud in vse koristne nasvete že vnaprej. Pogrešam pa kakšno sliko več – predvsem raznih podrobnosti.

  LP Robert

 5. Lokacija novogradnje je v Šentjurju, Lahova ulica BŠ. Predvidevam, da bomo do sredine naslednjega tedna zaključili z montažo YTONG stropnih plošč in z izdelavo horizontalnih vezi ter nosilcev.

  Lep pozdrav

 6. Fotografij detajlov bo z intenzivnostjo gradnje čedalje več. Priložil bom tudi kakšen ročno izrisan detalj, ki je pomemben pri gradnji nizkoenergijskih in pasivnih hiš.

  Lep pozdrav

 7. David Claw pravi:

  Pravkar sem našel tole stran in pozdravljam idejo. Upam da bomo tukaj našli čim več informacij bodoči graditelji.

 8. Austin pravi:

  Koliko cm izolacije pa bo predvideno? Ali ne bi bilo glede na nizkoenergijsko gradnjo bolje uporabiti Ytong 30cm in recimo vsaj 15cm izolacije (ali 20cm)? Tako dobimo veliko nižji skupni U pri enaki skupni debelini zida. No vsaj jaz bi tako priredil gradnjo, da bi dosegel čim nižji U…

 9. Kot sem v uvodnem delu zapisal bodo konstrukcijski sklopi toplotnoizolacijskega ovoja stavbe predstavljeni podrobno v izvedbenih detajlih, in sicer takrat, ko se bodo izvajali. Vse bom tudi fotodokumentiral in objavil.
  Za intermezzo pa lahko povem, da nameravam na YTONG termo blok deb. 40 cm dodati še 14 cm kamene volne. Toplotna prehodnost (U) takšne sestave zunanjega zidu znaša: 0,147 W/m2K. Ta je dovolj že za pasivno gradnjo! Pri zidnem bloku YTONG deb. 30 cm in 15 cm izolacije pa znaša toplotna prehodnost 0,16 W/m2K (lambda izolacije je 0,04 W/mK).
  Za debelino zidu 40 cm sem se odločil zato, ker s to debelino lažje rešujem določene detajle, predvsem na jugozahodni fasadi kjer so velike odprtine premoščene z AB nosilcem. Stremim pa k temu, da je na zunanjem ovoju stavbe viden samo en konstrukcijski material.

 10. Matjaž pravi:

  Jaz sem ravno v zaključni fazi zbiranja dokumentacije, trenutno čakam samo še na gradbeno dovoljenje, ki upam, da bo še letos, gradnjo pa načrtujem za prihodnje leto spomladi. Ker bom tudi jaz gradil iz ytonga, me zanima, če lahko priporočite dobro ekipo in sicer za območje Ljubljane.

 11. Sabigradnje d.o.o, Vrhnika
  Mersud Ahmetašević
  040/327 751

 12. Nejc pravi:

  Pri teh hišah me moti, da ni napušča, niti ni slovenske posebnosti – čopa. Čudna na izgled, sam se v njej ne bi dobro počutil. A se tako hišo sploh sme zračiti? Že to vprašanje (da ga sploh zastaviš), je malo čudno.
  Sicer vam pa želim prijetno bivanje in srečno Novo leto.
  Nejc

 13. Če je čop res slovenska posebnost, je vprašanje, o katerem res ne bi rad razpravljal. Res je, da je arhitekturno oblikovanje nizkoenergijskih in pasivnih hiš malo drugačno oz. bolj moderno. Vse skupaj temelji namreč na spoznanjih in standardih, ki jih tovrstno načrtovanje nareka. Dejstvo pa je, da v naši lokacijski informaciji o obliki strehe piše, citiram: simetrična dvokapnica, posamezna strešina ne sme biti lomljena.
  Družinska hiša je življenski projekt, obliko hiše prilagajamo svojem lastnem okusu in ne drugim. Eni ne marajo “erkerjev” in “kukerlov”, drugi pa imajo rajši drugačno oblikovanje. Tako pač je.
  Sicer pa prezračevanje nizkoenergijskih in pasivnih hiš funkcionira na principu kontroliranega prezračevanja z vračanjem topolote odpadnega zraka.

  Srečno.

 14. danijela pravi:

  pozdravljeni,
  odločamo se za gradnjo z ytongom, oz za nakup tipske hiše Vesna, vendar nekako ne uspemo pridobiti dovolj inf., zanima me predvsem, ali gradnja v lastni režiji ne predstavlja težav (rezanje zidakov, polaganje), saj so naši “domači” mojstri navajeni na klasično opeko, in kako je z nadzorom del ( nekje sem zasledila, da mora biti pred hišo tabla izvajalca, hkrati me zanimaa kako dolgo se hiša suši, preden se lahko zapre in ali je res končna cena same izvedbe nižja od klasične..
  hvala in lp

 15. Samograditeljstvo s porobetonom YTONG je nekaj povsem normalnega in samoumevnega (pod pogojem, da vam tehnične spretnosti niso tuje in imate dovolj časa). Potrebujete samo en dan inštruktorja zidanja in najem tračne žage.
  Na lepo urejeno gradbišče pristoja tudi gradbiščna tabla z vsemi pripadajočimi podatki.
  Hitrost zidanja, enostavnost končnih obdelav, cenejša izvedba fasade, enostavna izdelava kanalov za strojne in elektroinstalacije itd., vam pove vse o končni ceni gradnje.

 16. Primož pravi:

  Pozdravljen,
  Smo tik pred začetnom gradnje Ytong tipske hiše Živa. Moje vprašanje se navezuje na dodatno izolacijo zunanjih sten. Kakšen izolacijski material priporočate za omenjeno izvedbo, glede na to, da vaši strokovnjaki odsvetujejo uporabo vseh vrst “stiroporov” in podobnih umetnih mas, ki “zapirajo” mikroklimo zunanjih sten?
  Vsekakor bi rad faktor U zananjih sten z dodatno izolacijo zmanjšal iz približno 0,300 na 0,200.
  Hvala in lep pozdrav.

 17. Dobra rešitev je izolacijska obloga iz kamene oz. steklene volne. Za Vaš željeni U 0,2 W/m2K bi morali dodati na zunanje stene 7 cm toplotne izolacije.

 18. Jure pravi:

  Pozdravljen,
  Jaz sem hišo naredil in se tudi vanjo vselil konec decembra 2007. Vse skupaj je trajalo 10 mesecev. Grajena je iz Ytong 40 termobloka. Moram reči da se počutimo v novi hiši enkratno. Mislim da je bila prava odločitev, odločiev za Ytong.
  Sedaj sem pred dilemo, kakšno izolacijo naj dam pod fasado. Stiropor ali kameno volno. Slišim različna mnenja od ljudi. Od tega da nič, pa do tega da naj dam čimveč.
  Moja odločitev je, da dam 80mm izolacije. Ali naj dam stiropor ali kameno volno (tervol) pa se moram še odločiti. Kako je s tem? Ali naj stena diha (kamena volna) ali ne (stiropor). Želel bi vaše kratko mnenje. Hvala.

 19. Klemen pravi:

  Pozdravljeni,

  vaš blog je res zanimiv. Tudi meni je bila hiša Moja všeč na prvi pogled. Všeč mi je koncept tipske gradnje po vnaprej pripravljenem projektu.

  Ali lahko kaj napišete o finančni plati gradnje. Recimo, koliko vas je prišla gradnja po posameznih fazah.

  Lep pozdrav,

  Klemen

 20. Že sam izračun difuzije vodne pare nam pove, da je kamena volna primernejši material za izvedbo toplotne izolacije na porobetonu. Za energijsko varčno hišo je 8 cm TI na zunanjem zidu več kot zadosti.
  Sicer pa bi zadoščal že sam enoslojni zid iz termobloka deb. 40 cm, ki ima toplotno prehodnost U=0,308 W/m2K.
  Moramo se zavedati, da bolj ko je hiša izolirana in tesna, bolj jo je potrebno prezračevati, sicer lahko pride do pojava drugih nevšečnosti.

 21. Finančnemu vidiku gradnje bom sigurno namenil poglavje ali dva, samo o tem kasneje ko bodo ti podatki natančnejši.
  Zanimiva bo primerjava med konvencionalno in nizkoenergijsko ali pasivno gradnjo.

 22. Simon pravi:

  Pozdravljeni,
  Smo mlada družina in Xellina hiša nam je padla v oko predvsem zaradi designa in nizkoenergetske vrednosti. Smo iz Celja in nas zanima ali si je to hišo možno ogledati, ker smo tik pred nakupom.Šentjur poznamo vendar je prevelik, da bi na slepo našli vašo hišo.
  lepo vaspozdravljam
  Simon

 23. Zelo vesel bom, če Vam bom lahko kako pomagal pri Vaši odločitvi. Hišo si je možno ogledati, samo termin je potrebno definirati. Pokličite me na moj gsm: 041/633 039.

 24. Boris Krajnc pravi:

  Lepo pozdravljeni!

  Ob obisku sejma gradnja in dom v LJ, sva z ženo opazila zelo zanimiv projekt nizkoenergijske hiše Moja, kateri nama je iz dneva v dan bolj všeč, še posebej po preučitvi gradiva, ki sva ga dobila po pošti in zadnje dneve ob prebiranju vašega bloga.
  Projekt predstavlja arhitekturno in energetsko natanko to kar že dalj časa načrtujeva, le da je izbran drugačen materijal!
  Sedaj sva v dilemi, saj sva že plačala osnutek zelo podobne hiše v montažni izvedbi znanega slov.proizvajalca, kjer smo priredili tipski projekt prav v tej smeri, in ko smo že vse zdefinirali, na sejmu opaziva sanjski projekt in željeno hišo v zidani varijanti………
  Ker pa je hiša “življenski projekt” in sva vedno bolj v dvomih Vas naprošava za sestanek oz. obisk, kjer bi želela iz prvih ust slišati oz. pridobiti vse inf. v zvezi z omeneno gradnjo, stroški ipd. Povdaril bi da naju je z ženo nekoliko strah gradnje saj imava oba zelo zahtevne službe in malo prostega časa, zato bi bile vse informacije zelo dobrodošle ter bodo pripomogle k dokončni odločitvi.
  V pričakovanju odgovora Vas lepo pozdravljam.

  Boris Krajnc

 25. El Barto pravi:

  Odličen blog, škoda da ni nastal pred dvema letoma, ko sem sam začel zlaganje porobetona v obliko hiške – moje vprašanje je sledeče – kot zunanjo toplotno izolacijo sem na 30 cm zidove točkovno nalepil 10+8 cm stiroporja. Glede na to, da bo južni del fasade ob dežju vedno moker, ob soncu pa izpostavljen soncu bi prosil za nasvet, kak zaključni sloj naj dam na hišo? Vsak trgovec hvali svojega, mene osebno zanima tip – akrilni, mineralni, silikatni, silikonski, itd.. kateri od naštetih (ali pa kak, ki ga ne poznam) ima lastnosti najbolj podobne goretex membranam – “diha, a vseeno dihta”?
  LP!

 26. Povprašajte pri Roefixu za zaključni sloj Sisi.

 27. reno pravi:

  Pozdravljeni!

  Imam eno informativno vprašanje katero se nanaša na gradbeni material (elemente YTONG ). Ker mnogi govorijo ,sam pa ne vem če to drži ali so elementi Ytonga res radoaktivni. Mnogi mi odsvetujejo tovrstno gradnjo sam pa sem zelo zainteresiran saj bi gradil ravno z njim.

  Že v naprej hvala in lep pozdrav.

 28. Če bi bilo v teh govoricah kaj resnice, verjetno prodaja Ytonga ne bi tako strmo naraščala. Predvsem je YTONG zaradi svojih številnih dobrih lastnosti čedalje bolj priljubljen pri individualnih graditeljih.

 29. NIKO 76 pravi:

  Pozdravljeni!

  Zanima me, kateri material ( stiropor ali tervol ) naj uporabim za vmesno izolacijo, če bi zidal z termobloki ( 40 ) dodal izolacijo in obzidal z 20-ico?
  Kje se vas lahko kontaktira, kajti načrt je zaenkrat samo v SmartDRAW načinu?

  Hvala!

 30. Vsekakor priporočam kameno volno.
  Moj elektronski naslov je: milan.cernjak@xella.com

 31. Charles pravi:

  Lep pozdrav
  Nameravam v gradnjo enodružinske hiše z gradbenimi elementi Ytong. Žena pa je včeraj pri sodelavki dobila informacijo, da Ytong elementi niso zdravi in, da prav močno oddajajo neko sevanje. Pravi celo. da radioaktivno. Skratka, da sevajo nekaj, kar definitivno ni dobro in pravi, da je bolje zidati z navadno opeko. Jaz kakršnihkoli informacij, da bi Ytong seval kaj nevarnega nisem nikjer zasledil. Žena pravi, da je to pisalo v reviji Kvadrati. Ali mi lahko na to temo karkoli odgovorite?

  Hvala in LP

 32. Poznana so nam “gostilniško-laična” razpredanja o sevanju in radioaktivnosti Ytonga. Vendar so le-ta brez vsakršnih osnov. Nič od tega ni res! Res pa je, da je površinska temperatura porobetona zaradi njegove toplotne izolativnosti vsaj dve stopinji večja kot pri opeki. Vse ostalo je golo natolcevanje, tako, da se mi na te bedarije ne ljubi odgovarjati.

 33. mitja pravi:

  Lep pozdrav!
  Najprej naj pohvalim tvoj blog o gradni hiše.
  Tudi sam sem se odločil za gradnjo hiše, projekt je še v začetni fazi (pridobivanje gradbenega dovoljenja), po vsej verjetnosti bom gradil z yton-gom. Zanima me pa naslednje: Glede na to da bom gradil z y-tong 40cm, stene bi tudi še dodatno izoliral, imam pa predvideno centralno ogrevanje, tako se bojim da bo oklep preveč zračno zaprt in da bo potrebno prezračevati z odpiranjem oken, s tem pa se bodo večale izgube. Ali bi bilo smiselno vgraditi tudi prezračevalni sestem, ter kakšni so okvirni stroški povezani z prezračevalnim sistemom. Hvala za odgovor in lep pozdrav.

 34. Prezračevalni sistem se praviloma vgrajuje v zelo dobre nizkoenergijske in pasivne hiše, kjer je ogrevanje toplozračno (pri NEH v kombinaciji s talnim ogrevanjem).
  Vaša hiša “verjetno” ni projektirana po standardih, ki veljajo za NEH oz. PH, to namreč sklepam iz tega, ker imate predvideno centralno ogrevanje. Pri vas je opcija prisilno prezračevanje “AERA” proizvajalca Schiedel.
  Za konkretnejši odgovor na vaše vprašanje bi bila potrebna analiza projektne dokumentacije.

 35. Zoran pravi:

  Poštovani g. Černjak evo pratim Vaš blog već neko vrijeme i moram priznati da je
  odličan , svaka pohvala za detalje opise i slike !
  Zanima me dali ćete iznjeti nakakav troškovnik ako ništa barem oneke okvirne cijene po fazama gradnje!?
  Toliko od mene za sada i želim vam brzo useljenje u novi dom!

  Lijep pozdrav
  Zoran Šobot,Zagreb

 36. V enem od naslednjih prispevkov bom podrobno predstavil stroškovno plat nizkoenergijske gradnje. Zajemala bo vse faze gradnje.

 37. Ana pravi:

  Zanima me, gospod Černjak, če ste pripravljeni tudi praktično pokazati skupinici ljudi, kako se vzidajo okna po ral sistemu in če jim vi lahko izdata kakšno potrdilo za to.
  Ogledala sem si vaš prispevek in me je navdušil.

  Lep pozdrav

  Ana

  • Na žalost je gradnja hiše že v takšni fazi, da se tega ne da več videti. Praktični prikaz je možen samo takrat, ko se stavbno pohištvo vgrajuje.
   Kako to poteka je razvidno iz fotografij na mojem blogu v poglavju, ki govori o RAL montaži stavbnega pohištva.

 38. zoran pravi:

  Pozdravljen g. Černjak!

  Najprej bi pohvalil vaš blog, ki je izredno zanimiv in koristen in tudi zaradi vašega bloga projektiram pasivno hišo z Ytong gradbenimi elementi.
  Zanima me naslednje: zakaj ste zaprli podstrešje s stropnimi ploščami? V našem primeru, ki je mimogrede podobno konstrukcijsko zasnovan kot vaš, bomo kot vse kaže stropno-strežno konstrukcijo zaprli z lesenim ostrešjem in toplotno izolacijo vmes. V vašem primeru akumulacija najbrž ni razlog za izbiro stropnih plošč, ker poroboton ni posebej učinkovit akumulacijski material.

  Pozdrav,
  Zoran

  • Stropne plošče Ytong sem izbral zaradi naslednjih dejstev:
   – zagotovil sem homogenost in izotropnost zunanjega nosilnega ovoja stavbe,
   – imel manj problemov pri zagotavljanju zrakotesnosti,
   – enostavna in hitra gradnja,
   – površinska temperatura porobetona je zaradi njegove odlične izolativne sposobnosti 2-3 stopinje Celzija višja kot pri opeki ali betonu, kar je pri
   pasivnih in nizkoenergijskih hišah zelo pomembno,
   Akumulacija toplote v zidovih pri PH in NEH po mojem mišljenju nima nikakršnega pomena. Pomembno je, da zagotovimo enakomerno površinsko toploto
   na stenah, kar Vam bo z uporabo Ytonga zagotovo uspelo. Mimogrede tudi les ni bogve kakšen akumulator toplote.

 39. Carmen pravi:

  Pozdravljeni,
  Kot vodjo prodaje v Xelli vas sprašujem, koliko je porobeton Ytong primeren material za gradnjo sten, ki so deloma vkopane v zemljo. Z možem imava namen graditi in imava v projektu sicer predvideno modularno opeko. Ker pa je del priličja vkopan v zemljo, se bojim, da bi z leti, če bi prišlo do kakšne poškodbe hidroizolacije, stena iz modularne opeke začela razpadati. Kakšen je vaš komentar na to?
  Kakšne standardne debeline Ytong zidakov proizvajate?
  Vašo spletno stran sem sicer preletela bolj na hitro, pa me zanima, ali vhodni zrak za ventilacijo predgrevate tudi v ceveh, ki so speljane skozi zemljo?
  Če ga, kdo vam je dobavil te cevi?
  Za odgovor vnaprej hvala.
  Lep pozdrav
  Carmen

 40. Porobeton je primeren tudi za takšne primere, izjema nastopi v primeru visoke podtalnice in zalednih pritiskov. V takih primerih pride v poštev samo armiranobetonska stena. Hidroizolacijo je potrebno izdelati strokovno. Modularni blok pa iz profesionalnih razlogov ne bom komentiral. Predolgo bi pisal, da bi naštel ves naš proizvodni program. Najbolje je , da obiščete našo spletno stran ali pa nas pokličete in z veseljem vam bomo poslali vse naše brošure.
  Vse o prezračevanju sem natančno opisal in fotodokumentiral v poglavju “Strojne inštalacije”.

 41. Boštjan pravi:

  Pozdravljeni
  Smo v začetni fazi projektiranja hiše Vesna. Zanima me če drži da pri energetsko varčni hiši pri gradnji z 40 cm Ytong ni potrbno delat fasade. Oz. da zunanja izolacija ni potrebna temveč se naredi samo zaključni sloj fasade.
  Zanima me še kako je z notranjimi ometi – nekateri pravijo da tud ti niso potrebni.
  Za gradnjo hiše z Ytong sva že odločena, zanimajo naju samo “finese”.

  Hvala za odgovore

  Boštjan

 42. Termoblok TB 40 s svojimi karakteristikami zagotavlja zadostno toplotno izolativnost, ki je v skladu z veljavnimi pravilniki o učinkoviti rabi energije v stavbah. Zato zunanji zid zgrajen iz termoblokov Ytong debeline 40 cm ni potrebno dodatno izolirati. Energijsko varčno hišo boste imeli, če boste tudi ostale dele zunanjega ovoja stavbe ustrezno izolirali (tla na terenu, streha, stavbno pohištvo).
  Notranji omet se izvede tankoslojno deb. ca 1 cm.

 43. Imihoogma pravi:

  I highly enjoyed reading your article, keep up writing such exciting stuff.

 44. david pravi:

  Živjo !

  Z zanimanjem spremljava gradnjo tvoje hiše in informativno naju zanima, kakšna je naložba v zgoraj omenjena senčila (npr. za kvadratni meterali strošek celotne hiše) in kako se seveda obnesejo.

  Lp David

  • Senčila so povezana z inteligentno inštalacijo in se do sedaj dobro obnesejo. Pravi test pride šele, ko se bodo morala samodejno zapirati in odpirati
   glede na podatke iz vremenske postaje. Verjetno bo glede na izkušnje, potrebna še kakšna programska sprememba.
   Strošek senčil je objavljen v prispevku o proračunu za hišo.

 45. Robert pravi:

  Pozdravljeni,

  tukaj še nekdo,ki je vesel takšnih strokovnih in manj strokovnih debat na temo gradnje hiše,saj ko se odločiš za tak projekt vse prej res dobro pretehtaš.
  kljub temu,da sem o gradnji z ytongom že kar nekaj prebral,me zanima,zakaj nihče ne omenja,da proizvajalec xella priporoča,da se notrenje stene obdelajo apneno mavčnim tankoslojnim ometom.In ko sem si podrobno ogledal nanos in obdelavo,sem ugotovil,da tega nikakor in nihče razen pravih mojstrov sam ne more izdelat,kar pomeni ,da si cenovno na istem,ket če daš delati omete pri klasični gradnji,ali se motim.
  kako nekateri kar nekaj po domače kitajo in brusijo??
  če naj bi bil to življenski projekt menda ni vseeno kakšen je finalni sloj in izgled sten.
  Pa še vprašanje za gospoda Černjaka,ki se nanaša na njegov izračun stroškov.namreč ni mi najbolj jasno pod katero postavko je stroše za material,to se pravi za same zidake in ostalo po projektu,vezno železje ,malto
  za vezavo itd..
  Upam na odgovor,saj veste ,smo v fazi,ko kalkuliramo in preračunavamo in skušamo,da ne bi kaj preveč izpustili,zato že vnaprej lepa hvala in še naprej veliko veselja v vaši hiši in pri vašem delu,
  Robert
  Robert

  • Vse kar je vezano na Ytong je ovrednoteno v postavki 4. Dela s porobetonom Ytong.
   V tej postavki je zajet kompleten material iz sistema Ytong (termo bloki, zidni bloki, zidne plošče, L- elementi, U-elementi, preklade, protipotresni zidni bloki, malta za zidanje, prevoz materiala, zidanje zidov, armirane stropne plošče za medetažno in stropno konstrukcijo nad nadstropjem, montaža in prevoz plošč).
   Cene so bazirane na leto 2007.

 46. Jure pravi:

  Zelo kratko vprasanje. Kje se da sposodit klesce za montazo stropnih plosc. Na voljo namrec imam dvigalo, nimam pa klesc. Plosce pa pridejo spakirene v pakete po tri in jih je brez klesc prakticno nemogoce prijeti oziroma bi rabil armado ljudi.
  Hvala

  • V kolikor ste pri nas kupili plošče, si lahko sposodite tudi klešče.
   Predvidevam, da boste potrebovali inštruktorja gradnje, on vam jih lahko spotoma pripelje.
   Vse to si lahko uredite pri kolegih v tehnični službi. Lep pozdrav.

 47. matjaz pravi:

  Živijo, Milan,

  srečno v novi hiši še naprej.

  Vprašanje imam glede fasade: ali je še lepa? Gledam hiše brez napuščev in imajo vse črne fasade, razen tistih, ki imajo fasade tako strupene, da še alge gor ne rastejo. Kako pa je pri tebi?

  Pozdrav Matjaž

 48. Edi pravi:

  Pozdravljeni!
  Čestitke za odličen blog, ki je res zelo zanimiv.
  Imam eno vprašanje glede izolacije fasade. Na spletni strani podjetja Rockwool piše, da ste na severno in južno stran vgradili 8 cm izolacije, na vzhodno in zahodno pa 15 cm. Zanima me, zakaj je razlika v debelini izolacije glede na strani neba?

  Želim Vam prijetno bivanje v Vaši hiši!

  Edi

 49. SLAVKO ŠKOFIC pravi:

  Spoštovani !
  Čestitke k takšni predstavitvi vaše gradnje ! Želim pa slišati vaše mnenje o naši bodoči gradnji z YTONG-om: Takšnega finančnega zalogaja mlada družina s tremi otroki ne bo zmogla in zato vas prosimo za NASVET: KAJ MORAMO IZVESTI, da bo hiša “dobro izolirana” oziroma, ALI SE LAHKO IZOGNEMO STROŠKOM v zvezi s prezračevanjem z rekuperatorjem ter talnim ogrevanjem ? Živimo na podeželju (Brezje na Gorenjskem) in bomo lahko zračili in se greli s cenejšo izvedbo (odpirali okna, gretje na drva, pelete (kamin) ali s pečjo ter s sončnimi kolektorji.
  Vaša “računica” s položnicami je res vzpodbudna, ampak res si ne moremo privoščiti vsega tega, kar ste navedel v vaši predstavitvi gradnje in bivanja.
  Torej, kaj pa moramo izvesti, da bo hiša vsaj minimalno zadostila novejšim kriterijem varčevanja z energijo.
  V pričakovanju, da mi boste še vi postavil kakšno vprašanje (koliko nam pa sploh “nesejo” finance), vas lepo pozdravljam z Gorenjske !
  Slavko in hči, ki hoče graditi

  • Gospod Slavko, v kolikor boste za izgradnjo zunanjega zidu uporabili Ytong termo blok deb. 40 cm (enoslojni zid brez toplotne izolacije),
   boste zadostili vsem kriterijem, ki jih predpisuje nov pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah.
   To v praksi pomeni, da termo blok Ytong deb. 40 cm zaradi svoje odlične izolativnosti ne potrebuje dodatne izolacije, kar ima pozitiven vpliv na stroške.
   S primerno debelino toplotne izolacije v strehi in tleh na terenu, boste zagotovo zgradili energetsko varčno hišo.

 50. Dejan Zajc pravi:

  Pozdravljeni. Zanima me podatek ki se pojavlja o hidroskopičnosti Ytonga, največ se govori o tem da veže nase valgo ter zatem posledica po določenm obdobju odpadanja fasade oz notranjega ometa-barvmega sloja

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: